Michel Sogny módszer Budapesten

Hírek, koncertek

Michel Sogny

Az alapítvány

Galéria

Zongora tanítás Michel Sogny módszerrel

Sajtó

Michel Sogny

 

Michel SognyPedagógus, zeneszerző, zongoraművész, zenei tanulmányait a párizsi Tanárképző Főiskolán végzi. Elsősorban zenész, ám ezen túlmenően egyetemi képzettsége valamint szakmai gyakorlata révén az ismeretek egy hamisítatlanul eredeti szintézisének megteremtője: master diplomát szerzett pszichológiából, okleveles irodalomtanár s a filozófia doktora.
 

1972-ben a Sorbonne-on megvédi Vladimir Jankélévitch irányításával készített doktori disszertációját. Ugyanebben az évben a francia Liszt Ferenc Társaság létrehívásában alapító tagként vesz részt Liszt dédunokája, Blandine Ollivier de Prévaux oldalán.

 

1975-ben kiadja Az alkotói mámor Lisztnél című könyvét a Buchet-Chastel kiadónál. Az alkotás pszichológiai összetevőit vizsgáló esszét egyhangú lelkesedéssel fogadja a művészeti és irodalmi élet számos jelentős személyisége, többek között André Malraux.

 

Sajátos, polihisztorhoz illő életútja során Michel Sogny egy olyan filozófiát és pedagógiatudományt dolgozott ki, mely forradalmasítja a zenetanítás koncepcióját, amennyiben mindenki számára elérhetővé teszi az önkifejezés és a zongorajáték örömeit: az így felfogott zenélés az emberi kiteljesedés és a belső egyensúly forrásává válhat.

 

1974-ben, Párizsban megalapítja rövid idő alatt közkedveltté vált saját iskoláját és a Théâtre des Champs-Élysées-ben, majd Európában és az Egyesült Államokban koncerteken mutatja be felnőtt tanítványait, akik ékesen bizonyítják pedagógiai módszerének egyedülálló eredményeit. E nyilvános bemutatókat a média a zeneoktatás példa nélkül álló eseményeiként üdvözli és nemzetközi hírnevet biztosít Michel Sogny számára.
Az újító módszert a XX. század legnagyobb zongoristái köszöntik, nevezetesen Cziffra György, aki a zenei Nobel-díj megalapítását javasolja.

 

A francia külügyminisztérium a kulturális élet külföldi elismerését erősítendő akció keretében riportot szentel Michel Sogny oktató tevékenységének a Franciaországi panoráma című filmújságban. A kisfilm szerte a világon 50 televíziós csatornán, a Francia Intézetekben és számtalan filmszínházban kerül bemutatásra.

 

1982-ben közreműködik François Reichenbach Liszt Ferencről szóló filmjében, mely a Hála a zenének című televíziósorozat számára készült.

 

1985-ben tanítási módszerét bevezetik a Nemzetközi Munkaügyi Hivatalnál (BIT), ahol úttörő kísérlet indul arra, hogy a zeneművészet aktív művelése helyet kapjon a munkáról alkotott korszerű felfogás világméretű terjesztésére hivatott nemzetközi intézményben.

 

1986-ban, New Yorkban az Egyesült Nemzetek Szervezete Béke-emlékérmével tűntetik ki.

 

1990-ben saját műveit adja elő az Espace Cardin színpadán, melyek igazolják, hogy múló divatoktól elzárkózó, egyéni hangzásvilágú zeneszerző.

 

1994-ben elnyeri az UNESCO tiszteletbeli díját a „család világéve” alkalmából.

 

1995-ben Ausztriába távozik, hogy komponáljon és beavassa tanítási módszerébe a zenei szakembereket. Yehudi Menuhin védnöksége alatt új zenei intézményt alapít, a Schindler Villát. Itt fedezi fel Elisso Bolkvadze grúz zongoristát, aki hamarosan elnyeri a legtekintélyesebb nemzetközi díjakat és a zongoraművészet új csillaga lesz. Együtt is fellépnek duóban, Liszt négykezes műveit ők játsszák egyedül a világon.

 

Jelenleg az SOS Talents alapítványnak szenteli magát, melyet 2000-ben indított útjára Serge Dassault és felesége támogatásával. Ennek az intézménynek a keretében olyan fiatal zongoristákat kutat fel, akiknek ráérez kibontakozóban lévő tehetségére, s akiket pályafutásuk kezdetéig képez és irányít.

 

Zongorafesztiváljai alkalmat adnak arra, hogy a közönség elé tárja ezeket az ifjú tehetségeket.

 

Most - először - Budapesten is bemutatja különleges tehetségű növendékeit.

 

Michel Sogny részt vett számos rádió és televíziós műsorban.

 

Zenei kompozícióin túl irodalmi művek szerzője.

 

További információk:

www.sogny.ch

www.sos-talents.ch

 

 

©2019 Szentpéteri Gabriella
szega54@gmail.com
Telefon: +36 30 2644922